România și Polonia ar trebui să accepte propunerile Austriei dar să ceară solidaritate europeană

De Mihai Vintilă 15 Decembrie 2022, 20:53 Editorial

Cancelarul austriac Nehammer duce la Bruxelles cinci propuneri care să se implementeze la nivelul Uniunii Europene.

1. Comisia Europeană să suporte costurile operațiunilor poliției în străinătate pentru combaterea migrației ilegale. Totodată, CE ar trebui să ofere un sprijin sporit țărilor de la frontierele externe în ceea ce privește protejarea granițelor. E vorba în special de resurse financiare pentru viitoare proiecte de infrastructură (de exemplu, construirea unui gard la granița bulgaro-turcă).

2. CE să adopte "o directivă privind returnarea" migranților.

3. Ar trebui să fie posibile proceduri de azil în țări terțe sigure - după modelul folosit de Danemarca și Marea Britanie.

4. Rrevocarea dreptului la azil în cazul infractorilor ar trebui să se facă mai ușor.

5. Comisia Europeană să înființeze și să finanțeze un proiect pilot pentru proceduri rapide de azil la frontierele externe ale UE.

Româinia și Polonia ar trebui să sprijine aceste propuneri ale Austriei și împreună cele două țări să mai adauge una ca o condiționalitate a celor cinci.

În baza solidarității europene cele două țări să remită Austriei fiecare câte 500 de mii de refugiația ucrainieni. Astfel, din cele 3 milioane acceptate de România și aproape 5 milioane de Polonia s-ar repartiza o cotă și Austriei. Spriritul solidarității europene ar fi demonstrat și de Austria, o țară care doar beneficiază de munca statelor de la garanița Uniunii Europene. Ar fi astfel împărțite și costurile cu refugiații, cu cazarea lor, cu educarea lor și cu integrarea lor în piața europeană. Austria ar avea și un bazin din care să își recolteze necesarul blamat de forță de muncă și ar arăta o doză de europenism.

Ce ziceți parlamentari români, îmbrățișați această abordare în locul unor țipete stridente neconcludente?

 

 

Autor Mihai Vintilă 15 Decembrie 2022, 20:53 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii